Magyar Közéleti Szemle

2012. február 19., vasárnap

Adósság és konfliktus - magáncsőd szakértő jöhet a magáncsőd törvénnyel?

Magáncsőd nem egyenlő a könnyű adósságtól való szabadulással az adósok esetében. Vagyonmediátor, vagyongondnok kifejezések, amelyek legközelebb állnak ahhoz a tevékenységhez, amelyet komoly konfliktuskezelő képességekkel kell, hogy végezzen a szakmaui közreműködő.

 Feszültség és indulat sokszor gátolja a józan mérlegelést az adós részéről - de nem mutatkozok türelem a hitelezők oldalán sem túl gyakran.

Új törvény és magáncsőd szakértő lehet a várt megoldás a humánus "adósbarát" nemzetközi tapasztalatok hazai adaptálásával.
IMF által ajánlott magáncsőd gyakorlati példáját a nemzetközi példákon pl. írországban tanulmányozhatják a magyar jogalkotók.

Komoly kihívás lehet, hogy teljes adóstársadalmat (adósok csoportjait) fel tudja ölelni az esetleges törvény. Lényege az együttműködés, a részleges teljesítés szinte erőn felül külső vagyonmediátorral, vagyongondnokkal, majd bizonyos időszak után az adósságtól való megszabadulás, a tiszta lap.
Erre a magyar állampolgároknak erőteljes szükségletük van, ennek hiányában a magyar gazdaság és magyar belső piac élénkülése alig várható.
Túlzó szabályozás azonban nem hozhatja meg a várt eredményt,  ide felelős empátia kell minden más üzleti érdekkel szemben.
Okos szabályozás többek között Írország példájából is felhasználva tapasztalatokat a bedőlt hiteleseket visszavezethetnék a normális „fenyegetettségek hosszú időszaka utáni” életbe.
Családvédelem, generációkért érzett felelősség nehezen valósítható meg Magyarországon az adósbarát magáncsőd szabályozás nélkül.
Ebben a feladatban a jogvédő szervezetek az adósokkal közösen együttműködést érhetnek el a bankszektorral.
Az otthon megmaradása, egy idő után az irreális mértékű adósságtól való szabadulás az állampolgári jogok egyik követelménye lenne Európai tagállamban.